PROGRAMMA

In deze bijdrage neemt Erik Scherder je mee in de anatomie van der hersenen. Door de anatomie te begrijpen, zeker bij neurologische aandoeningen, begrijp je beter hoe menselijk gedrag werkt.

Jurjen is een ervaringsdeskundige op het gebied van hersenletsel. In december 2017 belandde hij in een coma. Hij werd nagenoeg blind en kon zich veel niet meer herinneren. Een lange weg van revalidatie begon.

“Toen ik hier zo van het ene op het andere moment mee werd geconfronteerd, viel ik vanzelfsprekend in een enorm diep zwart gat. Ik kon alleen nog maar denken dat ik dood wilde.”

Jurjen neemt ons vandaag op inspirerende wijze mee in zijn verhaal, hij je motiveren door je te laten zien hoe jij/je patient ondanks tegenslagen toch het maximale uit het leven kan halen.

Prof. dr. Erik Scherder staat Jurjen bij om je te laten zien wat er in zijn hersenen is gebeurd.

Tijdens deze bijdrage gaan we in op wat je in je brein nodig hebt om te kunnen hopen en optimistisch te zijn. Je moet een doel voor ogen hebben, dat niet makkelijk haalbaar is. Je weet de wegen er naar toe en je moet er moeite voor doen. Erik illustreert aan de hand van hersenplaatjes hoe dit zit. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op de effecten van lachen, de rol van humor en de kracht van een glimlach voor het brein, want dat is heel veel! Erik Scherder vertelt je er meer over.
Ontmoet Leonard Hofstra, de arts die bekend staat om zijn zeldzame vermogen om slecht nieuws te brengen. Leonard laat zien hoe het hart kan reageren op hoop en optimisme.
Hoe kunnen simpele zaken als muziek en beweging de hersenen op positieve wijze activeren en zorgen voor vermindering van pijn en angst en het positieve gevoel verhogen. Én hoe voer je het simpel door in de zorg?
Scroll naar boven